IV – 7: Korelacje, czyli ile czekolady zjada noblista, Bartłomiej Kucharzyk
Czy piraci powinni bać się efektu cieplarnianego? Czy zdrowa żywność powoduje autyzm? Czy mordercy lubią Microsoft? Czy meksykańskie cytryny zapobiegają wypadkom? Ile czekolady zjadają nobliści? Za każdym z tych pytań kryje się zaskakująca, ale bardzo silna korelacja. Próbuje na nie odpowiedzieć - oczywiście, w kontekście metodologii badań psychologicznych - Bartłomiej Kucharzyk.
Czy piraci powinni bać się efektu cieplarnianego? Czy zdrowa żywność powoduje autyzm? Czy mordercy lubią Microsoft? Czy meksykańskie cytryny zapobiegają wypadkom? Ile czekolady zjadają nobliści? Za każdym z tych pytań kryje się zaskakująca, ale bardzo silna korelacja. Próbuje na nie odpowiedzieć – oczywiście, w kontekście metodologii badań psychologicznych – Bartłomiej Kucharzyk.
Czwarta seria wykładów popularnonaukowych „Granice Nauki”, zatytułowana „De Rvolutionibus” odbyła się po raz pierwszy w księgarnio-kawiarni De Revolutionibus Books&Cafe przy ul. Brackiej 14 w Krakowie.